10-daagse stedentrip Barcelona

Barcelona

Dat deze stad -zelfs in de winter- veel te bieden heeft dat blijkt, want nadat we 10 dagen in deze stad vertoefd hadden, waren we nog steeds niet uitgekeken op deze bijzondere stad. Natuurlijk zijn er veel bezienswaardigheden die iedereen wel kent, of van gehoord heeft. Aanraders die op vele sites wel te vinden zijn. Maar tijdens ons verblijf zijn mijn vriend en ik ook andere feitjes te weten gekomen over deze veelzijdige Catalaanse stad en heb ik leuke tips die je niet overal op internet zult tegen komen.

Tip 1. Barcelona verkennen ter voet
Als eerste wil ik beginnen met de “Free Walking Tours”. Want als je puf genoeg hebt om een stukje te lopen dan kun je de stad het best verkennen door deel te nemen aan een wandeltocht door de stad. Free Walking Tours worden bijna iedere dag aangeboden vanuit een centrale punt in de stad: “Placa Nova”. (De gidsen zijn te herkennen aan lichtblauwe Hostel Culture T-shirts en blauwe paraplu’s.) Er zijn verschillende gidsen die je de keuze geven om A – de oude binnenstad te verkennen met een interessante “geschiedenisles” over de stad, of B – een rondleiding door de stad geven over architect Antoni Gaudí, die in de loop der jaren een grote betekenis heeft gekregen voor de stad.
Afhankelijk van de opkomst wordt de groep opgedeeld zodat je mogelijk de keuze hebt om de tour in het Engels of Spaans te volgen. Zoals de naam van de tour al zegt, kun je er gratis aan deelnemen. Wel wordt er na afloop een vrijwillige bijdrage gevraagd, om de gids een beloning te geven voor zijn/haar tijd en het delen van zijn of haar kennis met de groep. In dat opzicht is de tour niet écht gratis, maar het is uiteraard ook vanzelfsprekend dat de gids best beloond mag worden voor zijn inspanningen. Wij hebben beide tours gevolgd en ik kan je daardoor uit ervaring zeggen dat beide gidsen passievol vertelden over “hun” stad. Ook krijg je niet de standaard informatie die je normaal bij een toeristische toer krijgt. De persoonlijke insteek van dit initiatief vind ik een grote meerwaarde en heeft ons doen besluiten steden in Nederland ook op deze manier beter te leren kennen. (Want het schijnt hier ook te kunnen! :))
Oh nog één ding. Plan de tour aan het begin van je vakantie, zodat je precies weet waar je later nog eens naartoe wilt: mooie gebouwen, restaurants, cafés of bijvoorbeeld de oudste winkel van de stad.

Park Güel Barcelona

Tip 2. Een prettig verblijf
Casa Gracia is een hostel gevestigd in een prachtig oud gebouw midden in de stad Barcelona. De entree met mooie marmeren vloeren en charmante oude lift brengt je o.a. naar de eerste verdieping waar de receptie te vinden is met ontzettend vriendelijk en behulpzaam personeel. Wanneer je de website bezocht hebt, wordt je mogelijk net als ik al enthousiast wordt van de hippe inrichting van het hostel. Wij hadden een vrij kleine kamer met een eigen douche, toilet en een fijn bed en airco (al misten we dat niet per sé in januari;). Alles perfect in orde én netjes! En heb je een keer geen zin om ’s avonds de deur uit te gaan? Dan heeft de Casa Gracia zelfs een leuk programma voor je klaar staan, waaronder live muziek of een film.
Oh, ik heb je dan nog niet eens verteld dat je in de zomermaanden tevens de beschikking hebt over een typisch knusse Catalaanse binnentuin! Muchas gracias!

Tip 3. Sagrada Família zonder lange wachtrijen
Als laatste geef ik je nog een tip die we van de free walking tour gids kregen. Tickets om deze prachtige kathedraal van binnenuit te mogen bekijken kun je het beste online kopen. Zo voorkom je lange wachtrijen. Doe dit daarom vooraf aan je reis, of in het hotel, of hostel waar je verblijft.
In januari waren de rijen trouwens ook niet lang, naast het feit dat de mate van toerisme dan sowieso nog te overzien is. Heerlijk!
Wist je trouwens dat je Sagrada Família ook zonder ticket kan bewonderen? Iedere dag om 18.00 uur kun je via een zij-ingang de kathedraal binnen om toegang te krijgen tot het gedeelte waar het graf van Antoni Gaudí ligt. Bovendien staat hier een mooie maquette geëxposeerd van Gaudí’s befaamdste kunstwerk.

Barcelona

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s